Monday, May 23, 2011

CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM I POMIDORAMI + ŁÓDECZKI ZIEMNIACZANE

W tym tygodniu było bardzo skromnie... Jedyne, co ugotowałam to prosty obiadek ze składników znalezionych w lodówce ;) Jak zwykle starałam się, żeby było jak najmniej tłusto.


Składniki na 2 małe porcje:
  • 1 średnia cukinia
  • 120g mielonego mięsa (wieprzowe, wołowe lub mieszane)
  • 1 mała cebulka
  • 2 małe pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • utarty parmezan
  • mieszanka suszonych ziół
  • sól
  • 4 średnie ziemniaki
  • oliwa
Ziemniaki pokroić na małe łodeczki, skropić delikatnie oliwą i posypać solą i mieszanką suszonych ziół. Ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piec ok. 50 minut w temperaturze 200 st.C.

Cukinię umyć i przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć. Miąższ drobno posiekać.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, drobno posiekać.
Cebulę posiekać, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i zeszklić na niej cebulkę, pod koniec dodając czosnek.
Następnie dodać na patelnię mięsoi smażyć, aż się zetnie i lekko zarumieni. Dodać pomidory i doprawić ziolami i solą. Smażyć dosłownie kilka minut (sos i tak dojdzie w piekarniku)
Farszem napełnić połówki cukinii i posypać na wierzchu tartym parmezanem (zabrakło mi tu odrobiny żółtego sera, który by fajnie wszystko zespolił, ale niestety akurat nie miałam)
Cukinie włożyć do piekarnika mniej więcej po 20 minutach pieczenia się ziemniaczków i dalej zapiekać juz do końca razem (czyli sama cukinia ok. 30 minut)

Podawać z delikatnym sosem jogurtowym.

No comments:

Post a Comment