Monday, May 9, 2011

SPAGHETTI BOLOGNESE






Składniki:
  • 300g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowe)
  • puszka pomidorów (ja dodałam jeszcze kilka surowych, obranych ze skórki i posiekanych pomidorow)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • suszone oregano, bazylia
  • czerowna papryka
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • tarty parmezan
  • makaron spaghetti
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej drobno posiekaną cebulę, pod koniec dodać przeciśniete przez praskę ząbki czosnku. Przesmażyć kilka minut. Dodać mielone mięso i przesmażyć, aż mięso się zetnie i troszkę zrumieni. Dodać pomidory, przecier, wino i odrobinę posiekanej świeżej bazylii. Dokładnie wymieszać. Zmniejszyć ogień i dusić ok. 30 minut.
Po tym czasie doprawić sos suszonym oregano, bazylią, solą, pieprzem, czerwoną papryką.

Makaron ugotować al dente. Wyłożyć na talerz i polać sosem. Posypać parmezanem i posiekaną świeżą bazylią.

No comments:

Post a Comment