Thursday, February 24, 2011

RYŻ NA MLEKU, ZAPIEKANY Z JABŁKAMI

Takie małe wspomnienie z dzieciństwa :) Wiadomo - cięzkie czasy, słodycze były jak tata przywiózł z Niemiec, ale mama dbała, by osłodzić życie córeczce :)) Deserek dobry i w dodatku zdrowy.



Składniki na 2 porcje:
  • 200g ryżu (2 woreczki)
  • 300ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 kwaskowe jabłka
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Ryż zagotować w mleku z łyżką cukru waniliowego i łyżką masła. Następnie zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i tak gotować ok 20 minut, co jakiś czas mieszając i pilnując, by ryż nie przywarl do dna i się nie przypalił.
Jabłka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Oba cukry wymieszać z cynamonem.
2 naczynia żaroodporne wypelnić na dnie połową ryżu. Następnie wyłożyć jabłka, posypać cukrem z cynamonem (zostawić jeszcze odrobinę na wierzch) i rodzynkami. Wyłożyć drugą połowę ryżu, posypać resztą cukru, orzechami i płatkami migdałów.
Piec ok. 20 minut w temp. 20 st.C.
Podawać gorące.

1 comment: