Składniki na 2 porcje:
- 200g ryżu (2 woreczki)
- 300ml mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 kwaskowe jabłka
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Jabłka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Oba cukry wymieszać z cynamonem.
2 naczynia żaroodporne wypelnić na dnie połową ryżu. Następnie wyłożyć jabłka, posypać cukrem z cynamonem (zostawić jeszcze odrobinę na wierzch) i rodzynkami. Wyłożyć drugą połowę ryżu, posypać resztą cukru, orzechami i płatkami migdałów.
Piec ok. 20 minut w temp. 20 st.C.
Podawać gorące.
Lubię. Bardzo:)
ReplyDelete