Friday, February 25, 2011

RURKI Z KREMEM KARPATKOWYM


Kolejny przepis z serii "smaki dzieciństwa" :) Już długo przymierzałam się do zrobienia rurek z kremem, ale że to bomba kaloryczna, zwlekalam, aż nadarzy się jakaś okazja i nie będę musiała mieć wyrzutów sumienia ;) No i się nadarzyła - rurki z kremem będą świetnym słodkim prezentem, a mam w ten weekend kilka osób do obdarowania... Mogą wydawać się trochę pracochłonne, ale naprawdę warto! Z resztą taka praca to przyjemność. Ciasto, dzieki zawartości śmietany i braku jajek, jest po prostu NIESAMOWICIE kruche (trochę jak francuskie)!! Nie zawiera też cukru, dzięki czemu w połączeniu z puuuszystym, słodkim kremem tworzy po prostu BOSKIE połączenie. Jest to chyba jedna z najpyszniejszych słodkości, jakie przyrządziłam :)) Naprawde NIEBO W GĘBIE!
A przepis znów z Moich Wypieków.


Składniki na ok. 30 rurek:

  • 250g mąki
  • 125 kwaśnej, gęstej śmietany
  • 125g masła
  • szczypta soli
  • cukier kryształ do obtaczania

Wszystkie skladniki najpierw można zmiksować (dzięki czemu lepiej się połączą), a następnie zagnieść ciasto i schłodzić godzinkę w lodówce.
Po tym czasie ciasto rozwalkowywać bardzo cienko (na ok. 1mm) i wycinać z niego paski o wymiarach mniej więcej 1,5 x 35 cm. Ważne jest by jednej strony ciasta (najlepiej tej od strony blatu) za bardzo nie podsypywać mąką, bo później nie przylgnie do niego cukier.
Foremki do rurek KONIECZNIE posmarować masłem!! (takie foremki można kupić np. na Allegro)
Paskami owijać formy do rurek, zaczynając od cieńszej strony. Na końcu, na grubszej stronie, dobrze jest zostawić troszkę wolnej blaszki, co ułatwia później zsuwanie upieczonych rurek.
Ciasto nawinięte na foremki obtaczać w cukrze. Ulożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 20 minut w temperaturze 200st. C, na jasnozłoty kolor.

Po calkowitym ostudzeniu, za pomocą rękawa cukierniczego, napelnić kremem.

Może to być krem karpatkowy, ale można go z powodzeniem zastąpić bitą śmietaną lub kremem z mascarpone. Według gustu :)

Rurki można upiec dzień lub dwa wcześniej, ale kremem napelniać dopiero w dzień podawania, by za bardzo nie zmiękły.

Krem karpatkowy:
  • 0,5 l mleka
  • 5 żółtek
  • 10 łyżek cukru
  • opakowanie (16g) cukru waniliowego
  • 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g masła

W misce dokładnie połączyć (użyłam miksera) żółtka, cukier waniliowy i zwykły, mąkę ziemniaczaną + pół szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować w garnuszku. Do wrzącego mleka wlać masę żółtkową i zagotować jak budyń. Szybko zdjąć z palnika, przelać do miski i dokladnie zmiksować, by masa była jeszcze bardziej puszysta.
Budyń dokładnie wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą masę i po łyżce dodawać zimny budyń, cały czas ucierając.
Krem schlodzić w lodówce.




1 comment:

  1. Wyglądają obłędnie i jeszcze z moim ulubionym kremem:)

    ReplyDelete