Friday, February 25, 2011

ŁOSOŚ W SZPINAKU I CIEŚCIE FRANCUSKIM

Rodzice wrócili wczoraj z tygodniowego wypadu na narty, więc przygotowałam dziś dla nich powitalny obiad, na który zaserwowałam jedno z ich ulubionych dań. Ach, ale ja ich rozpieszczam! ;))



Składniki na 3 porcje:
  • 500g łososia (wyfiletowany, obrany ze skóry)
  • 300g szpinaku mrożonego
  • 100g boczku wędzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego sera typu parmezan
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • gałka muszkatołowa, sól, świezo zmielony pieprz
  • oliwa
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • rozmącone żółtko
  • sezam

Łososia podzielić na trzy równe części i posolić. Szpinak rozmrozić.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć skwarki z poszatkowanego boczku. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć krótko (czosnek szybko się przypala, a wtedy robi się gorzki) Dodać szpinak, poddusić kilka minut. Zdjąć z ognia, wmieszać śmietanę, ser i doprawić do smaku. Uwaga - ser daje juz lekko słony smak, więc nie przesadzić z solą :)
Cisato francuskie rozłożyć na blacie, podzielić na 3 równe części. Na każdej ułożyć kupkę szpinaku, a na niej kawałek łososia. Zawinąć dokładnie, by kopertka była szczelna. Odwrócić tak by zawinięcie znalazło się pod spodem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać sezamem.
Piec na złoty kolor, ok. 40 minut w temperaturze 200st. C.

Łososia podalam w towarzystwie sałatki z rukoli i suszonych pomidorów oraz rozetek ziemniaczanych.





3 comments:

  1. Łosoś wygląda fenomenalnie :) A cóż to za rozetki?

    ReplyDelete
  2. Dziękuję :)) Właśnie jestem po konsumpcji. Pękam w szwach :P
    A rozetki...za momencik na blogu.

    ReplyDelete
  3. Mmmmm pyszne. Zaczęłam od rozetek a teraz jeszcze łosoś i szpinak. Zrobiłam się bardzo głodna...:)

    ReplyDelete