Składniki na 3 porcje:
- 500g łososia (wyfiletowany, obrany ze skóry)
- 300g szpinaku mrożonego
- 100g boczku wędzonego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego sera typu parmezan
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- gałka muszkatołowa, sól, świezo zmielony pieprz
- oliwa
- opakowanie ciasta francuskiego
- rozmącone żółtko
- sezam
Łososia podzielić na trzy równe części i posolić. Szpinak rozmrozić.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć skwarki z poszatkowanego boczku. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć krótko (czosnek szybko się przypala, a wtedy robi się gorzki) Dodać szpinak, poddusić kilka minut. Zdjąć z ognia, wmieszać śmietanę, ser i doprawić do smaku. Uwaga - ser daje juz lekko słony smak, więc nie przesadzić z solą :)
Cisato francuskie rozłożyć na blacie, podzielić na 3 równe części. Na każdej ułożyć kupkę szpinaku, a na niej kawałek łososia. Zawinąć dokładnie, by kopertka była szczelna. Odwrócić tak by zawinięcie znalazło się pod spodem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać sezamem.
Piec na złoty kolor, ok. 40 minut w temperaturze 200st. C.
Łososia podalam w towarzystwie sałatki z rukoli i suszonych pomidorów oraz rozetek ziemniaczanych.
Łosoś wygląda fenomenalnie :) A cóż to za rozetki?
ReplyDeleteDziękuję :)) Właśnie jestem po konsumpcji. Pękam w szwach :P
ReplyDeleteA rozetki...za momencik na blogu.
Mmmmm pyszne. Zaczęłam od rozetek a teraz jeszcze łosoś i szpinak. Zrobiłam się bardzo głodna...:)
ReplyDelete