Friday, February 25, 2011

ROZETKI ZIEMNIACZANE Z PARMEZANEM

Koniecznie muszę się zaopatrzyć w nowy rękaw cukierniczy z lepszymi końcówkami, bo rozetki choć smaczne, to wizualnie mnie nie usatysfakcjonowały, a to właśnie wina kiepskiej końcówki do wyciskania.

Składniki na 3 blachy rozetek:
  • 1,5kg ziemniaków (użyłam odmianu na puree)
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 180g gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki tartego sera typu parmezan
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Przepuścić przez praskę lub w jakikolwiek inny znany wam sposób zrobić z nich puree :) Ja po prostu zmiksowałam mikserem.
Z białek ubić sztywną pianę.
W osobnym naczyniu mikserem połączyć żółtka, śmietanę i masło, ser, przyprawy. Masę wmieszać do ziemniaków i zmiksować. Na koniec delikatnie połączyć z pianą z białek (można mikserem na najwolniejszych obrotach)
Masę wyciskać szprycą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20minut w temp. 200st C. Po upieczeniu są już w zasadzie gotowe do jedzenia, ale ja jednak wolę rozetki frytowane, więc przed podaniem usmażyłam je jeszcze w głębokim oleju.

Z podanych składników wychodzi cała masa rozetek! :) Myślę, że tak mniej więcej na 5 osób. Po upieczeniu można więc część z nich zamrozić, a następnie po rozmrożeniu tylko sfrytować.

1 comment: