Składniki na 3 blachy rozetek:
- 1,5kg ziemniaków (użyłam odmianu na puree)
- 3 jajka (osobno żółtka i białka)
- 180g gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki tartego sera typu parmezan
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Przepuścić przez praskę lub w jakikolwiek inny znany wam sposób zrobić z nich puree :) Ja po prostu zmiksowałam mikserem.
Z białek ubić sztywną pianę.
W osobnym naczyniu mikserem połączyć żółtka, śmietanę i masło, ser, przyprawy. Masę wmieszać do ziemniaków i zmiksować. Na koniec delikatnie połączyć z pianą z białek (można mikserem na najwolniejszych obrotach)
Masę wyciskać szprycą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20minut w temp. 200st C. Po upieczeniu są już w zasadzie gotowe do jedzenia, ale ja jednak wolę rozetki frytowane, więc przed podaniem usmażyłam je jeszcze w głębokim oleju.
Z podanych składników wychodzi cała masa rozetek! :) Myślę, że tak mniej więcej na 5 osób. Po upieczeniu można więc część z nich zamrozić, a następnie po rozmrożeniu tylko sfrytować.
Extra pomysł. Bardzo mi się podobają.
ReplyDelete