
Składniki na jedną porcję:
- 60g kaszy kuskus
- bulion
- ok. 20 czarnych oliwek
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3-4 grube plasty cukini, pokrojone w drobną kostkę
- 1 łyżka posiekanej natki pietuszki
- sól, pieprz
- oliwa
dodatkowo:
- 50g zielonej fasolki, ugotowanej i pokrojonej na małe kawałeczki
- kilka małych różyczek brokuła, ugotowanego na parze
Kuskus zalać bulionem.
Cebulkę drobno posiekać, oliwki pokroić na pół.
Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć po kolei dodając: najpierw cebulę z cukinią, potem oliwki. Na koniec wmieszać kuskus. Doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.
Podawać gorące.
Czerwona cebula, cukinia i czarne oliwki to zdecydowanie najlepsze zestawienie, ale jeśli ktoś bardzo lubi warzywa, można dodać również inne. U mnie na zielono - fasolka i brokuł.
Danie można też przyrządzić w wersji mięsnej, z kurczakiem.


Podoba mi się nowa szata graficzna bloga, od razu można poczuć powiew wiosny :)
ReplyDeleteNo właśnie... "szata graficzna", jak to ładnie ujęłaś, to podstawowy problem tego bloga. Nie mogę sie jakoś zabrać za prawdziwą Szatę przez duże S. Czeka mnie nauka projektowania bloga i zaprojektowanie własnej grafiki. A ja leniuszek jestem :) Wolny czas wolę poświęcić na gotowanie :) Jak na razie korzystam z szablonów.
ReplyDeletePs.Na razie postanowiłam wszystkie zdjęcia robić na bialym tle. Klasycznie i bez udziwnień, żeby było jednolicie. Zobaczymy, jak to się sprawdzi przy innych daniach.
ReplyDeleteDanie bardzo apetyczne i idealne na taki "pączkowy" dzień:)
ReplyDeleteZdecydowanie fajniej niż w czerni! Ale poza pochwałą w kwestiach graficznych nic Ci niestety fachowego nie poradzę.
ReplyDeleteOd czytania postów na czarnym tle bolały oczy i pozostawał powidok linijek ;))
ReplyDeleteJesli chodzi o grafikę - mam w planach jeszcze jednego bloga, 2 logotypy do zaprojektowania, dwie grafiki... a weny brak. Czekam na olśnienie i ruszam z kopyta! :)