Monday, January 31, 2011

BATONIKI BOUNTY

Składniki:
  • 100ml gęstej śmietany 18%
  • 300g cukru
  • 250g masła
  • 250g wiórków kokosowych
  • 200g gorzkiej czekolady (+ ewentualnie biała albo mleczna)
  • 2 łyżki masła
W rondelku rozpuścić masło, dodać śmietanę, cukier i gotować 5 minut, stele mieszając.
Zdjąć z palnika, dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.

Małą prostokątną foremkę (ok. 20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i równo wypełnić masą kokososwą. Wstawić do lodówki na 12 godzin.

Po tym czasie wyciągnąć z foremki zastygła masę wraz z papierem. Delikatnie usunąć papier i pokroić masę na kwadraciki wielkości czekoladek

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Pralinki zamaczać w ciepłej czekoadzie i odkładać do zastygnięcia na kratkę.

Wierzch można jeszcze ewentualnie udekorować innym rodzajem czekolady, tworząc esy-floresy :)




No comments:

Post a Comment