- 100ml gęstej śmietany 18%
- 300g cukru
- 250g masła
- 250g wiórków kokosowych
- 200g gorzkiej czekolady (+ ewentualnie biała albo mleczna)
- 2 łyżki masła
Zdjąć z palnika, dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
Małą prostokątną foremkę (ok. 20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i równo wypełnić masą kokososwą. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie wyciągnąć z foremki zastygła masę wraz z papierem. Delikatnie usunąć papier i pokroić masę na kwadraciki wielkości czekoladek
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Pralinki zamaczać w ciepłej czekoadzie i odkładać do zastygnięcia na kratkę.
Wierzch można jeszcze ewentualnie udekorować innym rodzajem czekolady, tworząc esy-floresy :)
No comments:
Post a Comment