Saturday, January 29, 2011

RAZOWE CIASTO MIGDAŁOWE Z WIŚNIAMI

Naszło mnie na ciasto, a że staram się ostatnio jeszcze zdrowiej odżywiać to i ciasto jest zdrowe :)
Przepis podstawowy pochodzi z Moich Wypieków. Wprowadziłam małe modyfikacje, bo jakoś tak wiśnie kojarzą mi się z migdałami i marcepanem. Zamieniłam więc część mąki na zmielone migdały i wzbogaciłam o aromat migdałowy. Ciasto właśnie się piecze...paaaachnie w całym domu :))



Składniki na blaszkę o wymiarach 24 x 18 cm:

  • 150g miękkiego masła
  • 120g brązowego cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g mąki pszennej razowej
  • 50g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 450g wiśni (mrożone rozmrozić i osączyć na bibułce)
  • płatki migdałowe
  • cukier puder (z brązowego cukru)

Masło ucierać aż będzie puszyste. Dodać sól i cukier, dalej ucierać.
Ciągle miksując, dodawać po jednym jajku, na koniec stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami oraz mleko. Dodać aromat.

Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Równo rozsmarować. Cale pokryć wisniami a na koniec obsypać płatkami migdałowymi.

Piec w temperaturze 180st. przez ok 50minut.

Wystudzić, pokroić i posypać cukrem pudrem.



No comments:

Post a Comment