Przepis podstawowy pochodzi z Moich Wypieków. Wprowadziłam małe modyfikacje, bo jakoś tak wiśnie kojarzą mi się z migdałami i marcepanem. Zamieniłam więc część mąki na zmielone migdały i wzbogaciłam o aromat migdałowy. Ciasto właśnie się piecze...paaaachnie w całym domu :))
Składniki na blaszkę o wymiarach 24 x 18 cm:
- 150g miękkiego masła
- 120g brązowego cukru
- 4 jajka
- szczypta soli
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g mąki pszennej razowej
- 50g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 450g wiśni (mrożone rozmrozić i osączyć na bibułce)
- płatki migdałowe
- cukier puder (z brązowego cukru)
Masło ucierać aż będzie puszyste. Dodać sól i cukier, dalej ucierać.
Ciągle miksując, dodawać po jednym jajku, na koniec stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami oraz mleko. Dodać aromat.
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Równo rozsmarować. Cale pokryć wisniami a na koniec obsypać płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 180st. przez ok 50minut.
Wystudzić, pokroić i posypać cukrem pudrem.
No comments:
Post a Comment