Monday, January 31, 2011

PUREE ZIEMNIACZANE


Składniki na 1 porcję:
  • 30dag ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany (w wersji mniej tłustej - mleko)
  • 1 płaska łyżeczki soli
Dodatkowo doprawione według gustu:
  • swieży, posiekany koperek
  • świeża, posiekana natka pietruszki
  • cebulka prażona
  • skwarki z wędzonego boczku
  • galka muszkatołowa
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na kawalki. Ugotować w osolonej wodzie - do miękkości, czyli ok. 20 minut.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i rozgnieść tłuczkiem lub specjalną praską do ziemniaków.
Powstała masę posolić, dodać masło i śmietanę i dokładnie wymieszać (można mikserem) -najlepiej robić to na ciepłym palniku, wtedy masło szybciej się rozpuści.
Na koniec dodać swój ulubiony dodatek (lub kilka) z listy powyżej :)

Najlepiej smakuje z różnego rodzaju mięskami i sosami pieczeniowymi. Ja uwielbiam je w wydaniu z klopsikami z mielonego i ryżu oraz sosem koperkowym. A dziś stanowiło dodatek do pieczonego w folii łososia, nadziewanego świeżym czosnkiem.

No comments:

Post a Comment