Składniki na 1 porcję:
- 30dag ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki śmietany (w wersji mniej tłustej - mleko)
- 1 płaska łyżeczki soli
- swieży, posiekany koperek
- świeża, posiekana natka pietruszki
- cebulka prażona
- skwarki z wędzonego boczku
- galka muszkatołowa
Ugotowane ziemniaki odcedzić i rozgnieść tłuczkiem lub specjalną praską do ziemniaków.
Powstała masę posolić, dodać masło i śmietanę i dokładnie wymieszać (można mikserem) -najlepiej robić to na ciepłym palniku, wtedy masło szybciej się rozpuści.
Na koniec dodać swój ulubiony dodatek (lub kilka) z listy powyżej :)
Najlepiej smakuje z różnego rodzaju mięskami i sosami pieczeniowymi. Ja uwielbiam je w wydaniu z klopsikami z mielonego i ryżu oraz sosem koperkowym. A dziś stanowiło dodatek do pieczonego w folii łososia, nadziewanego świeżym czosnkiem.
No comments:
Post a Comment