Friday, December 10, 2010

ZIOŁOWY KREM Z POMIDORÓW Z SEREM GRANA PADANO

Szkoda, że nie mogę w pełni delektować się jego smakiem, a zapachu nie czuję w ogóle... Zakatarzony nos i zainfekowane kubki smakowe odmówiły posłuszeństwa ;) Nawąchajcie się więc za mnie! :)


Składniki:
  • 400 ml wywaru warzywnego lub bulionu
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • łyżka posiekanej bazylii
  • po szczypcie suszonego oregano, tymianku
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • ser grana padano do posypania
Na patelni rozgrzać masło. Posiekaną cebulę zeszklić na maśle, pod koniec dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Dodać pomidory, świeżą bazylię i zioła. Wymieszać i podusić pod przykryciem ok 5 minut.

W garnku zagotować bulion, przełożyć do niego zawartość patelni. Wszystko gotować pod przykryciem na małym ogniu 10 minut.

Na koniec dodać śmietankę i doprawić solą, pieprzem i papryką.

Nałożyć do bulionówek, a wierzch posypać obficie tartym serem grana padano lub parmezan oraz świeżą bazylią (ja miałam zamrożoną)

No comments:

Post a Comment