Friday, December 10, 2010

CYNAMONOWE MAKARONIKI

Kolejne z serii świątecznych ciasteczek. Do zjedzenia od zaraz, a po zamknięciu w szczelnym pojemniku jeszcze przez około tydzień. Bonus: zapach cynamonu w całym domu :)


Składniki na 16 ciastek:
  • 170 g zmielonych migdałów
  • 2 białka
  • 70g cukru pudru
  • łyżka cynamonu

+ waniliowy cukier puder do obtoczenia
olej do posmarowania blachy

Białka ubić na sztywną pianę. Cukier puder połączyć z migdałami i cynamonem. Suche składniki delikatnie połączyć z białkami.
Z masy uformować 16 kuleczek. Najlepiej robić to w gumowych rękawiczkach dodatkowo mocząc ręce w wodzie lub mokrymi dłońmi.
Kulki układać na posmarowanej olejem blasze. Piec 15 minut w temperaturze 180 st. C. Delikatnie zdjąć z blachy, podważając szpatułką.
Ostudzone makaroniki obtoczyć w waniliowym cukrze pudrze.

No comments:

Post a Comment