Sunday, December 12, 2010

QUESADILLA Z KURCZAKIEM I AWOKADO + SALSA POMIDOROWA


Przy tym przepisie chciałam tylko zaznaczyć, że moja kuchnia meksykańska jest w wersji nieostrej. Z resztą nie tylko kuchnia meksykańska... Nie używam ostrych przypraw ani papryki w każdej postaci (wyjątkiem jest słodka papryka proszkowana) Mój brzuszek nie toleruje takich dodatków :)
Przepis dość pracochłonny, ale warto poświęcić trochę czasu :)



Składniki na 4 porcje:
  • 8 placków tortilla
  • 2 piersi kurczaka
  • 1 awokado
  • 2 małe czerwone cebule
  • 25 dag żółtego sera (rodzaj według gustu - cheddar, radamer, gouda, królewski..)
Marynata:
  • 1/4 szklanki soku z limonki
  • 1/2 szklanki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
Składniki salsy pomidorowej:
  • puszka pomidorów w puszcze (lub w sezonie 3-4 soczyste pomidory)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • sok z 2 limonek
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • ocet do smaku

Piersi kurczaka pokroić na dość drobne kawałki, takie na kęs. Awokado na podobne.
Kurczaka i awokado zalać marynatą i odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie kawałki kurczaka osączyć z marynaty i usmażyć - najlepiej na patelni grillowej lub grillu elektrycznym.
Awokado osączyć.
Żółty ser utrzeć na tarce.
Cebulę pokroić w cienkie plasterki.
Na placku tortilli układać kolejno: ser, kurczak, awokado, cebulę i na wierzch jeszcze trochę posypać serem. Przykryć drugim plackiem i docisnąć.
Smażyć na patelni (z obu stron), bez tłuszczu tak długo, by ser dobrze się stopił i zespoił wszystkie składniki.
Przełożyć na deskę i pokroić na 6 trójkącików.
Tak samo postąpić z pozostałymi plackami.
Wychodzą 24 trójkąciki :)

Salsa:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę.

Gorące(ą?) quesadilla podawać z zimną salsą.



2 comments: