Monday, December 6, 2010

KOSTKA CAPPUCCINO

Opis krótki i rzeczowy: po prostu PYCHA! i wygląda jak z cukierni!
Przepis od Dorotki.




Składniki:

Ciasto:
  • 5 jajek
  • 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
  • 125 g miękkiego masła
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
  • 150 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa cappuccino:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 60 g kawy cappuccino (proszku)
  • 3 łyżki cukru pudru
Na wierzch:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 20 g kawy cappuccino (proszku)
Ciasto:

Białka oddzielić od żółtek
Białka ubić na sztywną pianę.

Masło utrzeć mikserem do białości.
Rozpuszczoną czekoladę lekko przestudzić i dodać do masła. Zmiksować. Kawę rozpuścić w łyżce wrzątku i dodać do masy. Następnie dodać cukier, zmiksować. Dodać po kolei żółtka. Zmiksować.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy czekoladowej.

Na koniec delikatnie połączyć z białkami.

Prostokątną formę o wymiarach ok. 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej połowę ciasta. Wyrównać powierzchnię.

Piec w temp. 170 st.C przez 25 minut.
Tak samo upiec drugą połowę ciasta.

Powstałe w ten sposób 2 blaty naponczować bardzo mocną kawą z alkoholem (ja dałam whisky) .


Masa cappuccino:

Serek mascarpone krótko i delikatnie, ale dokładnie zmiksować z cappuccino.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić.

Kremówkę ubić na sztywno, na koniec dodać cukier puder i zmiksować. Dalej miksując wlać powoli przestudzoną żelatynę. Śmietanę połączyć z mascarpone. Najpierw delikatnie zamieszać łyżką, następnie zmiksować delikatnie mikserem na najwolniejszych obrotach.

Wierzch:

Kremówkę ubić na sztywno. Wsypać cukier puder i ubić.

Efekt końcowy:

Naponczowany blat ciasta pokryć równo kremem cappuccino. Przykryć drugim naponczowanym blatem. Na wierzchu równo rozsmarować śmietanę.

Schłodzić. Ciasto najlepsze jest po 2 godzinnym "leżakowaniu" w lodówce. Blaty miękną i ciasto łatwiej się kroi.

Przed podaniem pokroić w kostkę i posypać cappuccino.



No comments:

Post a Comment