Przepis od Dorotki.
Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek
- 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
- 125 g miękkiego masła
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
- 150 g cukru
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 60 g kawy cappuccino (proszku)
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 20 g kawy cappuccino (proszku)
Białka oddzielić od żółtek
Białka ubić na sztywną pianę.
Masło utrzeć mikserem do białości.
Rozpuszczoną czekoladę lekko przestudzić i dodać do masła. Zmiksować. Kawę rozpuścić w łyżce wrzątku i dodać do masy. Następnie dodać cukier, zmiksować. Dodać po kolei żółtka. Zmiksować.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy czekoladowej.
Na koniec delikatnie połączyć z białkami.
Prostokątną formę o wymiarach ok. 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej połowę ciasta. Wyrównać powierzchnię.
Piec w temp. 170 st.C przez 25 minut.
Tak samo upiec drugą połowę ciasta.
Powstałe w ten sposób 2 blaty naponczować bardzo mocną kawą z alkoholem (ja dałam whisky) .
Masa cappuccino:
Serek mascarpone krótko i delikatnie, ale dokładnie zmiksować z cappuccino.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić.
Kremówkę ubić na sztywno, na koniec dodać cukier puder i zmiksować. Dalej miksując wlać powoli przestudzoną żelatynę. Śmietanę połączyć z mascarpone. Najpierw delikatnie zamieszać łyżką, następnie zmiksować delikatnie mikserem na najwolniejszych obrotach.
Wierzch:
Kremówkę ubić na sztywno. Wsypać cukier puder i ubić.
Efekt końcowy:
Naponczowany blat ciasta pokryć równo kremem cappuccino. Przykryć drugim naponczowanym blatem. Na wierzchu równo rozsmarować śmietanę.
Schłodzić. Ciasto najlepsze jest po 2 godzinnym "leżakowaniu" w lodówce. Blaty miękną i ciasto łatwiej się kroi.
Przed podaniem pokroić w kostkę i posypać cappuccino.
No comments:
Post a Comment