Monday, December 6, 2010

FAWORKI / CHRUŚCIKI

Co roku Mikołaj przynosi moim rodzicom (w szczególności tacie) ten sam prezent - faworki. I w tym roku ich nie zawiódł i rano znaleźli "w bucie" to...
Składniki na ok. 50 sztuk:
  • 80g masła
  • 50g cukru
  • 1 jajo
  • 2 łyżki rumu
  • 250g mąki
  • 5 łyżek mleka
  • szczypta soli
  • 1/2 filiżanki cukru pudru z dodatkiem cukru waniliowego
  • do smażenia: 1kg smalcu

W rondlu roztopić masło nie podgrzewając zbytnio. Utrzeć je z cukrem, rumem i jajkiem na pianę. Mąkę przesiać do miski i połączyć z mlekiem i solą. Dodać masę maślaną, zmiksować, wyłożyć na stolnicę i zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkowywać partiami na jak najcieńszy placek (im cieńsze będzie ciasto, tym bardziej chrupiące będą faworki) Radełkiem wycinać romby o długości 5cm.
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i partiami (po 15-20 sztuk) smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączać na kuchennym ręczniku papierowym, ostudzić i posypać waniliowym cukrem pudrem.

No comments:

Post a Comment