Składniki na ok. 50 sztuk:
- 80g masła
- 50g cukru
- 1 jajo
- 2 łyżki rumu
- 250g mąki
- 5 łyżek mleka
- szczypta soli
- 1/2 filiżanki cukru pudru z dodatkiem cukru waniliowego
- do smażenia: 1kg smalcu
W rondlu roztopić masło nie podgrzewając zbytnio. Utrzeć je z cukrem, rumem i jajkiem na pianę. Mąkę przesiać do miski i połączyć z mlekiem i solą. Dodać masę maślaną, zmiksować, wyłożyć na stolnicę i zagnieść gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkowywać partiami na jak najcieńszy placek (im cieńsze będzie ciasto, tym bardziej chrupiące będą faworki) Radełkiem wycinać romby o długości 5cm.
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i partiami (po 15-20 sztuk) smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączać na kuchennym ręczniku papierowym, ostudzić i posypać waniliowym cukrem pudrem.
No comments:
Post a Comment