Sunday, October 10, 2010

SPAGHETTI CARBONARA

Wiele jest wariacji na temat tego spaghetti. Każdy przyrządza je jak lubi, bo jest z nim trochę jak z naszym bigosem. Dużo jest przepisów "oryginalnych", "włoskich", podawanych przez osoby "mieszkające we Włoszech". Ja swój zaczerpnęłam z książki "Specjalności kuchni światowej".


  • 40dag makaronu wstążki
  • 20dag boczku wędzonego
  • 150ml śmietany
  • 2 łyżki posiekanych ziół (lub suszonych) - bazylia, oregano, szałwia, majeranek(według uznania)
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 4 żółtka w skorupkach
  • natka pietruszki
  • tarty żółty ser - opcjonalnie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W tym czasie przygotować sos: zmieszać suche składniki - parmezan, zioła, przyprawy. W garnuszku podgrzać śmietanę, wsypać parmezan. Boczek pokroić drobno i usmażyć skwarki. Jajka sparzyć (bo żółtka podaje się w skorupce, ułożone na makaronie, a wiadomo skąd jaja wychodzą...;P) Makaron wyłożyć na podgrzane talerze (nie wiem czemu, ale takie śmietanowe, serowe, gęste sosy mają to do siebie, że szybko stygną), polać sosem śmietanowym, posypać skwarkami, natką, a na wierzchu ułożyć skorupkę z żółtkiem. Osobno można podać tarty ser i parmezan do posypywania.




No comments:

Post a Comment