Składniki:
Ciasto makaronowe:
- 200g mąki
- 2 jaja
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
Ciasto można układać w formie surowe, ale ja nigdy tego nie próbowałam. Każdy płat obgotowuję ok 30sek w osolonej wodzie. Odłożyć na bok (tak, żeby się ze sobą nie skleiły)
Sos kurkowy:
- ok 20-30dag kurek
- dymka ze szczypiorem
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki białego wina
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, słodka papryka
Kurki oczyścić, opłukać, posiekać dość drobno. Dymkę (białą część i trochę szczypioru) posiekać drobno. Cebulkę ze szczypiorem zeszklić na maśle, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zaraz potem kurki. Trochę to wszystko podsmażyć, stale mieszając, potem podlać winem i gotować na małym ogniu, aż wino trochę odparuje. Potem przyprawić, wymieszać z bułka tartą i gotowe!
Sos szpinakowy:
- ok 30dag szpinaku (może być mrożony, ale nie ten zmielony na papkę)
- mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego parmezanu (lub czegoś podobnego)
- 2 łyżki masła
- trochę śmietany
- pieprz
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/4 litra mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki parmezanu
Ponadto:
- ok 30dag sera żółtego wędzonego, utartego
- tarty parmezan
- posiekana natka pietruszki
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno położyć pierwszy płat ciasta, następnie warstwę sosu szpinakowego, sos beszamelowy, posypać startym serem żółtym. Kolejny płat ciasta, sos kurkowy, beszamel, ser. Znów szpinakowy, potem kurkowy. Na wierzch położyć ostatni płat ciasta, polać resztą beszamelu, obsypać serem żółtym i parmezanem. Piec w 200st ok 30min.
Na talerzu posypać tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Uwielbiam kurki!
ReplyDelete