Saturday, October 9, 2010

LASAGNE Z KURKAMI I SZPINAKIEM

Lasagne zawsze robiłam tradycyjną z sosem bolognese. Ale, jako że mam teraz kurek pod dostatkiem, postanowiłam zrobić małe fusion. Lasagne jest przekładana dwoma różnymi sosami. Użyłam też wędzonego żółtego sera. Oczywiście płaty makaronowe robione są własnoręcznie :D 5 warstw makaronu, przekładane sosem, beszamelem, serem. Na wierzchu sam makaron + beszamel + ser + parmezan.



Składniki:

Ciasto makaronowe:
  • 200g mąki
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
Mąkę przesiać na stolnicę, do wgłębienia wbić jajka, wlać oliwę i wsypać sól. Zagnieść ciasto, a następnie podzielić na pięć równych części i każdą rozwałkować na wielkość naczynia, w którym będzie pieczona lasagne.
Ciasto można układać w formie surowe, ale ja nigdy tego nie próbowałam. Każdy płat obgotowuję ok 30sek w osolonej wodzie. Odłożyć na bok (tak, żeby się ze sobą nie skleiły)

Sos kurkowy:
  • ok 20-30dag kurek
  • dymka ze szczypiorem
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki białego wina
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, słodka papryka

Kurki oczyścić, opłukać, posiekać dość drobno. Dymkę (białą część i trochę szczypioru) posiekać drobno. Cebulkę ze szczypiorem zeszklić na maśle, po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zaraz potem kurki. Trochę to wszystko podsmażyć, stale mieszając, potem podlać winem i gotować na małym ogniu, aż wino trochę odparuje. Potem przyprawić, wymieszać z bułka tartą i gotowe!

Sos szpinakowy:
  • ok 30dag szpinaku (może być mrożony, ale nie ten zmielony na papkę)
  • mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego parmezanu (lub czegoś podobnego)
  • 2 łyżki masła
  • trochę śmietany
  • pieprz
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak. Dusić ok 10min pod przykryciem, na małym ogniu. Dodać parmezan, śmietankę, pieprz, sól - wymieszać.

Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 litra mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki parmezanu
Odlać pół szklanki mleka i zmieszać je dokładnie z mąką. Pozostałe mleko podgrzać w rondelku. Kiedy już się będzie prawie gotować wlać mleko z mąką (najlepiej przez sitko, żeby uniknąć grudek) Szybko zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Do sosu dodać gałkę muszkatołową i parmezan, zamieszać.

Ponadto:
  • ok 30dag sera żółtego wędzonego, utartego
  • tarty parmezan
  • posiekana natka pietruszki

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno położyć pierwszy płat ciasta, następnie warstwę sosu szpinakowego, sos beszamelowy, posypać startym serem żółtym. Kolejny płat ciasta, sos kurkowy, beszamel, ser. Znów szpinakowy, potem kurkowy. Na wierzch położyć ostatni płat ciasta, polać resztą beszamelu, obsypać serem żółtym i parmezanem. Piec w 200st ok 30min.
Na talerzu posypać tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.





1 comment: