ROLADA BISZKOPTOWA Z MALINAMI
Mega proste i szybkie, a jakie efektowne i pyszne!
Biszkopt:
- 8 jajek (4 białka, 8 żółtek)
- 100g cukru
- 80g mąki pszennej
- 20g mąki ziemniaczanej
Białka ubijam na pianę (z doświadczenia wiem, że jajka muszą być schłodzone, naczynie i końcówki miksera czyste i suche, a do białek nie może się dostać ani trochę żółtka :) Pod koniec dodaję połowę cukru. Żółtka z drugą połową cukru również ubijam na pianę. Dodaję białka do żółtek i delikatnie łączę. A potem przesiewam do tego mąki i mieszam (można mikserem na najwolniejszych obrotach) Ważne, żeby ciasto było napompowane powietrzem ;) wtedy po upieczeniu jest pulchniutkie (można dodać troszkę proszku do pieczenia) Wylewam to na blachę (dużą blachę z piekarnika), wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę w 200st, ok 12min. Po upieczeniu dobrze jest od razu zdjąć go z blachy i zwinąć (jak poleży i wyschnie, ostygnie, może się potem łamać przy zwijaniu) Można go np.zwinąć w wilgotną ściereczkę obsypaną cukrem...ale to już wymysły ;P
No i krem...Można roladę posmarować samą śmietaną, można tą śmietanę połączyć z odrobiną żelatyny, jakiejś galaretki (np. o smaku owoców, z którą będzie) Nie podam proporcji, bo zawsze robię to na czuja ;P Smaruję biszkopt, sypię owoce (pełna dowolność - maliny, truskawki, jagody, poziomki) Zwijam, posypuję cukrem pudrem waniliowym.
Moje pomysły na inne wersje:
Biszkopt można zrobić z dodatkiem kakao, maku. Można tą roladę zrobić "na czekoladowo", przełożyć jakimś czekoladowym kremem... Pomysłów jest masa!
Podobnie jak przy tiramisu, można też z tego przepisu zrobić tort. Ciasto biszkoptowe wystarczy upiec w tortownicy (ja piekę w 3częściach, bo nigdy nie umiem równo przekroić w poprzek na blaty) A dalej to już wiadomo. Tort to już inny temat...
No comments:
Post a Comment