Saturday, October 9, 2010

PIEROGI - FARSZ Z KUREK


  • ok 20-30dag kurek
  • dymka ze szczypiorem
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki białego wina
  • 2 łyżki masła
  • łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz, słodka papryka

Kurki (oczywiście własnoręcznie zebrane!) czyszczę, płuczę, siekam dość drobno. Dymkę (białą część i trochę szczypioru) siekam drobno.
Cebulkę ze szczypiorem szklę (?) na maśle, po chwili dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, zaraz potem kurki. Trochę to wszystko smażę, stale mieszając, potem podlewam winem i gotuję na małym ogniu, aż wino trochę odparuje. Potem przyprawiam, mieszam z bułka tartą i gotowe! Wystudzić i ładować w ciasto.












No comments:

Post a Comment