Saturday, October 9, 2010

CIASTO KUKURYDZIANE DO FRYTOWANIA... WSZYSTKIEGO ;)

Przepis na to ciasto pochodzi z książki z kuchnią chińską. W oryginale jest w nim frytowany kurczak, podawany później z sosem słodko - kwaśnym i warzywami. Na pewno kiedyś wrzucę ten przepis.
Podaje ogólne proporcje, a ilościowo robię tyle, ile akurat potrzebuję:

  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • ok. łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • ciepła woda
Składniki miksuję, dolewając tyle wody, żeby wyszło dość gęste naleśnikowe. I gotowe :)

Ciasto jest bardzo proste, a można dzięki niemu wyczarować super przekąski na imprezę! Można w nim frytować warzywa (kalafior, brokuły, pieczarki, cebulę, itp, itd), mięsko, owoce morza, a nawet parówki na patyczkach. Zasady są tylko 2 i dotyczą wszystkiego, co frytujemy - produkty muszą być pokrojone na małe kawałki "na raz" (a trzeba pamiętać, że trochę urosną podczas smażenie, bo ciasto zawiera proszek do pieczenia) Kurczaka np. kroję na kostki ok 3x3cm. Czasem większe, czasem mniejsze, ale trzymam się tych gabarytów. Zasada nr 2 - wszystko, co frytuję musi być obtoczone w mące kukurydzianej - wtedy ciasto lepiej przywiera podczas zamaczania w nim kawałeczków.

W woku albo garnku rozgrzewam olej i smażę na złoty kolor kurczaka/warzywka/czy cośtam. Warto sparwdzić pierwszy wyciągnięty kawałek, czy aby na pewno się dobrze usmażył, coby przypadkiem nie podać surowego ;P

To z czym i jak to podamy, zależy już tylko od Waszej fantazji :))
Ja podaję kurczaka z sosem pomidorowym słodko kwaśnym lub z czystym sosem sojowym.
Owoce morza (zazwyczaj paluszki krabowe) oczywiście z cząstkami cytryny + sos tatarski lub sos sojowy.
Super też tak usmażone specjały komponują się z chrupiącą i zimną sałatą lodową (+dodatki)




KREWETKI TYGRYSIE NA SAŁACIE +SOS SOJOWY



KURCZAK



PALUSZKI KRABOWE

No comments:

Post a Comment