Tuesday, June 4, 2013

LASAGNE ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM



 


 Ciasto makaronowe:
  • 200g mąki
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  1. Mąkę przesiać na stolnicę, do wgłębienia wbić jajka, wlać oliwę i wsypać sól. Zagnieść ciasto, a następnie podzielić na pięć równych części i każdą rozwałkować na wielkość naczynia, w którym będzie pieczona lasagne.
  2. Ciasto można układać w formie surowej, ja jednak każdy płat obgotowuję ok 30sek w osolonej wodzie. 
  3. Odłożyć na bok (tak, żeby się ze sobą nie skleiły)

 


Warstwa szpinakowa:
  • 450 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa
  1. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak i dusić ok 10min pod przykryciem, na małym ogniu. 
  2. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Warstwa łososiowa:
    • 450 g surowego łososia
    • sok z cytryny
    • sól, pieprz
    1. Łososia pokroić w paseczki, mniej więcej 2 x 4 cm, skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć i odstawić na minimum 30 minut.

    Sos beszamelowy:
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki
    • 1/4 litra mleka
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 2 łyżeczki parmezanu
    1. Odlać pół szklanki mleka i zmieszać je dokładnie z mąką. Pozostałe mleko podgrzać w rondelku. Kiedy już się będzie prawie gotować wlać mleko z mąką (najlepiej przez sitko, żeby uniknąć grudek) 
    2. Szybko zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Do sosu dodać gałkę muszkatołową i parmezan, zamieszać.

    Ponadto:
    • 300 g sera żółtego
    • 150 g mozzarelli 
    • tarty parmezan

    1. Oba sery utrzeć na tarce o grubych oczkach
    2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno położyć pierwszy płat ciasta, następnie warstwę sosu szpinakowego, sos beszamelowy, posypać startym serem żółtym. Kolejny płat ciasta, kawałeczki łososia, beszamel, ser. Znów szpinakowy, potem łosoś. 
    3. Na wierzch położyć ostatni płat ciasta, polać resztą beszamelu, obsypać odrobinką sera żółtego, całą mozzraellą i parmezanem. Piec w 200st  35min.




    No comments:

    Post a Comment