Wednesday, May 22, 2013

MAKARON ZE SZPARAGAMI I ŁOSOSIEM Z GRILLA



Składniki na 3 porcje:
  • 1/2 opakowania pełnoziarnistego makaronu penne
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 200-300 g filetu z łososia
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek długodojrzewającego żółtego twardego sera
  • 150 ml śmietany 30%
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • pieprz, sól
  • sok z cytryny
  • świeży koperek do dekoracji 
  • olej rzepakowy do smażenia
  1. Łososia dokładnie oczyszczamy, suszymy, kroimy w kostkę "na kęs"  skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Odstawiamy conajmniej na 30 minut.
  2. Szparagi myjemy,  odrywamy zdrewniale końcówki (same ułamią się w odpowiednim miejscu), zalewamy osolonym wrząkiem i gotujemy 5 minut. Następnie kroimy na 3 cm kawałki.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, czosnek w cieniutkie plasterki. Na patelni rogrzewamy olej i szklimy cebulkę, na koniec dodajemy czosnek, uważając by się nie przypalił. Następnie zalewamy całość winem i dusimy do odparowania połowy płynu.
  4. Sos zagęszczamy śmietanką, uprzednio ją hartując. Gotujemy na małym ogniu, stale mieszając. Do sosu dodajemy troche sera utartego na drobnych oczkach tarki, co dodatkowo go zagęści. Sos doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  5. Rozgrzewamy grilla (grill elektryczny, patelnia grillowa, piekarnik) i grillujemy kawałki łososia.
  6. Makaron gotujemy al dente.
  7. Pod koniec gotowania sosu dodajemy do niego kawłki łososia oraz szparagów. Bardzo delikatnie mieszamy, wszystko razem podgrzewamy, łączymy z makaronem i danie podajemy posypane wiórami sera oraz udekorowane koperkiem.



No comments:

Post a Comment