Tuesday, May 7, 2013

RAZOWE MUFFINY Z MIODEM I ORZECHAMI



Składniki na 12 babeczek:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki migdałów (użyłam migdałów w płatkach)
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Kruszonka:
  • 50 g cukru brązowego
  • 20 g grubo zmielonych migdałów
  • 20 g grubo zmielonych orzechów włoskich
  • 10 g roztopionego masła

  1. Migdały i orzechy przeznaczone na ciasto prażymy na suchej patelni, aby nabrały chrupkości. Następnie mielimy je w młynku lub blenderze.
  2.  W dużej misce łaczymy mąkę, zmielone orzechy i migdały, proszek do pieczenia i sól.
  3. W drugim naczyniu łaczymy miód, jajka, jogurt, aromat migdałowy oraz roztopione masło.
  4. Mieszamy teraz susche składniki z mokrymi, tylko do połaczenia się składników.
  5. Ciasto nałożyć do formy na muffinki (silikownowej lub wyłożonej papilotkami)
  6. Składniki kruszonki dokładnie połączyć i posypać nią wierzch ciasta.
  7. Babeczki pieczemy w temperaturze 25 minut 180 st.C.
Przepis znaleziony w Małej Cukierence.

No comments:

Post a Comment