Friday, April 26, 2013

KURCZAK Z PĘDAMI BAMBUSA I IMBIREM


Składniki na 4 porcje:
  • 3 piersi kurczaka
  • 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki wody
  • 100 g różyczek brokułów
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 cebulki dymki, posiekane
  • 3 cm korzenia imbiru w cienkich plasterkach
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 100 g pędów bambusa w plasterkach
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 szklanki wywaru z kurczaka lub bulionu
  • 2 łyżki wina ryżowego lub słodkiego białego wina
  • kilka kropli oleju sezamowego
  1. Mięso kurczaka kroimy na kawałki wielkości kęsa i zalewamy go mieszaniną mąki kukurydzianej i wody. Dokładnie kurczaka nacieramy i odstawiamy na 30 minut.
  2. Brokuły parzymy wrzątkiem i odcedzamy.
  3. W woku rozgrzewamy olej i smażymy krótko cebulę, następnie dodajemy imbir, czosnek, pędy bambusa i różyczki brokuła. Usmażone warzywa wykładanym na talerz.
  4.  Teraz w woku 3-4 minuty smażymy kurczaka, ciągle mieszając. Ponownie wkładamy do woka warzywa. 
  5. W szklance mieszamy wywar, cukier, sól, pieprz, wino i olej sezamowy i zalewamy sosem potrawę. Gotujemy kilka minut na wolnym ogniu.
  6. Odrobinę mąki kukurydzianej (może być również ziemniaczana), mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodajemy do sosu. Mieszamy, aż zgęstnieje..


No comments:

Post a Comment