Wednesday, May 4, 2011

NALEŚNIKI Z SEREM I SZYNKĄ

Weekendowe śniadanka zawsze są u mnie bardziej obfite niż w tygodniu. Tym razem naszła mnie ochota na naleśniki w wersji pikatnej.



Składniki:
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody (jeśli chcemy by naleśniki były bardziej puszyste można dać wody gazowanej, mi natomiast zależy tylko na tym, by były jak najcieńsze:)
  • łyżeczka oliwy
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 lyżeczki cukru
  • dowolny ser nadajacy się do zapiekania (użyłam żółtego i brie)
  • szynka
Wszystkie składniki ciasta zmiksować w wysokim naczyniu na gładką masę. Na patelni (najlepiej) teflonowej usmażyć cieniutkie naleśniki.
Na połówce naleśnika ulożyć ser i szynkę, złożyć na pół i usmażyć na odrobinie oliwy, aby ser się stopił, a naleśniki lekko zezłociły.
Podawać, według uznania, z ketchupem lub majonezem.

No comments:

Post a Comment