
Składniki:
- 2 pęczki białych szparagów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1l wywaru warzywnego lub bulionu
- 200ml śmietanki 30%
- sól, biały pieprz
- świeży koperek, posiekany
Szparagi umyć i dokładnie obrać, odciąć suche końcówki. Pokroić na 2cm kawałki.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim posiekaną cebulkę, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.Do cebuli i czosnku dodać kawałki szparagów, krótko przesmażyć, a następnie przykryć patelnie pokrywką i dusić wszystko ok.5 minut.
W garnku zagotować wywar, dodać do niego cebulkę, czosnek i szparagi (końcówki szparagów odłożyć) Zupę gotować kilka minut. Odłożone końcówki szparagów umieścić na sitku nad gotującą się zupą, by zmiękły na parze.
Zupę zmiksować w blenderze na gładki krem. Dobrawić śmietaną, solą i pieprzam. Ewentualnie można też trochę zagęścić mąką.
W bulionówce umieścić końcówki, zalać zupą. Podawać z grzankami i posypać świeżym koperkiem.
Jak zrobić chrupiące grzanki do zupy?
Kilka kromek pszennego pieczywa pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle, by nabrały przyjemnego aromatu. Następnie przełożyć na blaszkę i podpiec w piekarniku, aby się ładnie zrumieniły i zrobiły chrupkie.
Grzanki zawsze podaję w osobnym naczyniu, żeby każdy mógł sobie indywidualnie nakładać je do zupy. W przeciwnym razie grzanki szybko miękną.
No comments:
Post a Comment