Monday, May 16, 2011

KREM ZE SZPARAGÓW


Składniki:
  • 2 pęczki białych szparagów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1l wywaru warzywnego lub bulionu
  • 200ml śmietanki 30%
  • sól, biały pieprz
  • świeży koperek, posiekany




Szparagi umyć i dokładnie obrać, odciąć suche końcówki. Pokroić na 2cm kawałki.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim posiekaną cebulkę, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do cebuli i czosnku dodać kawałki szparagów, krótko przesmażyć, a następnie przykryć patelnie pokrywką i dusić wszystko ok.5 minut.
W garnku zagotować wywar, dodać do niego cebulkę, czosnek i szparagi (końcówki szparagów odłożyć) Zupę gotować kilka minut. Odłożone końcówki szparagów umieścić na sitku nad gotującą się zupą, by zmiękły na parze.
Zupę zmiksować w blenderze na gładki krem. Dobrawić śmietaną, solą i pieprzam. Ewentualnie można też trochę zagęścić mąką.
W bulionówce umieścić końcówki, zalać zupą. Podawać z grzankami i posypać świeżym koperkiem.

Jak zrobić chrupiące grzanki do zupy?
Kilka kromek pszennego pieczywa pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle, by nabrały przyjemnego aromatu. Następnie przełożyć na blaszkę i podpiec w piekarniku, aby się ładnie zrumieniły i zrobiły chrupkie.

Grzanki zawsze podaję w osobnym naczyniu, żeby każdy mógł sobie indywidualnie nakładać je do zupy. W przeciwnym razie grzanki szybko miękną.

No comments:

Post a Comment