Thursday, May 5, 2011

KORZENNE MUFFINY Z CZEKOLADĄ


Składniki na 14 muffinek:
  • 250g mąki
  • 2 łyżeczki anyżu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 130g cukru
  • 80ml oleju roślinnego
  • 250ml jogurtu naturalnego
  • 75ml zimnej kawy
  • 14 kostek mlecznej czekolady

W dużej misce zmieszać mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę.
Jajka rozmącić i wymieszać z cukrem, olejem, jogurtem i kawą.
Płynne składniki dodać do suchych i dokladnie połączyć mikserem na wolnych obrotach.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdego zagłebienia nałożyć jedną łyżkę ciasta, kostę czekolady i znów jedną łyżkę ciasta.
Piec ok 25-30 minut w temperaturze 180st.C.
Wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem z cynamonem.

No comments:

Post a Comment