Thursday, February 3, 2011

SZWARCWALDZKI TORT WIŚNIOWY (Black Forest Cake)


Na tortownicę o średnicy 26 cm (ja piekłam w mniejszej i tort wyszedł zbyt wysoki)
Składniki na spody:
  • 150g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
  • 150g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 6 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 70g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 50g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę.
Masło utrzeć do gładkości z roztopioną, lekko przestudzoną czekoladą.
Cały czas miksując dodawać w kolejności: po jednym żółtku, cukier, oba rodzaje mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, mielone migdały.
Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie połączyć.

Z papieru do pieczenia wyciąć 3 koła wielkości dna tortownicy. Ciasto podzielić na 3 części i piec każdą osobno, w tortownicy wyłożonej papierem, przez 15-17 minut w temperaturze 180 st.

Upieczone blaty przykryć i odstwaić na 12 godzin.

Składniki syropu do naponczowania blatów:
  • 75ml soku z wiśni (z kompotu albo z puszki)
  • 75ml wiśniówki
Składniki wymieszać i naponczować nimi blaty.
Wylać 1/3 płynu na duży talerz, rozprowadzić na nim mniej więcej równomiernie i położyć na talerzu blat lekko dociskając, aż wchłonie się cały syrop. Blaty nasączamy zawsze od spodu. Czynność powtórzyć z pozostałymi blatami.

Składniki masy wiśniowej:
  • 150ml kompotu z wiśni
  • 700g wiśni mrożonych lub z kompotu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 50ml wiśniówki
Wszystkie składniki, oprócz wiśni, umieścić w rondelku, dobrze wymieszać i ciągle mieszając podgrzewać, aż zgęstnieje i zrobi się kisiel. Na koniec dodać wiśnie. Wystudzić.

Składniki kremu:
  • 1L smietany kremówki (polecam Łowicz, w żółtym kartoniku)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
Śmietanę (ważne by była zimna, z lodówki) ubić na sztywno z 4 łyżkami cukru pudru.
Żelatynę rozpuścić w odrobince wrzątku, a kiedy lekko przestygnie, dodać do śmietany, ciągle ją ubijając. Wstawić do lodówki.

Do dekoracji:
  • wiórki czekoladowe drobne (utarte na tarce) na boki tortu
  • grubsze wióry czekoladowe na wierzch tortu
  • 16 wiśni (użyłam mrożonych)
Wykonanie:
Pierwszy blat położyć na dużym talerzu, wyłożyć na niego połowę kisielu wiśniowego.
Następnie rozsmarować 1/4 kremu.
Przykryc kolejnym blatem, wyłożyć drugą część masy wiśniowej, 1/4 kremu, przykryć trzecim blatem, lekko dociskając.
Wierzch i boki tortu posmarować bitą śmietaną, wyrównać, udekorować wiórkami i wiśniami.

Przechowywać w lodówce.



2 comments:

  1. Prezentuje się wyśmienicie!

    ReplyDelete
  2. Dziękuję :) Muszę przyznać, że przeszłam samą siebie :) Torty nigdy nie były moją mocną stroną (szczególnie ich dekoracja), ale idzie mi coraz lepiej. A ten w dodatku byl po prostu boski w smaku!!

    ReplyDelete