Thursday, February 3, 2011

KAPUSTA BIAŁA SŁODKO-KWAŚNA (Tang Cu Bao Cai / Ciangsi)

,Miałam akurat kapustę, więc postanowilam ją spożytkować, jako dodatek do dzisiejszego pekińskiego obiadu :)



Składniki na 4 porcje:
  • 1 mała biała kapusta (ok.1kg)
  • 30g świeżego imbiru (zastąpiłam 1 łyżeczką sproszkowanego)
  • 3 łyżki oleju sojowego (zastapiłam sezamowym)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyzki octu winnego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 375ml białego wina
Kapustę przekroić na 4 części, wykroić głąb i pokroić na paski o szerokości 2 cm.
Jeżeli uzywamy imbiru - drobno go posiekać.
W woku ozgrzać olej. Najpierw przesmażyć imbir, potem dodać kapustę i smażyć ją, mieszając, aż pokryje się warstwą tluszczową.
W miseczce połaczyć sos sojowy, przecier pomidorowy, ocet, sól, cukier i dodać do kapusty.
Następnie dodać wino, zagotować.
Oba rodzaje mąki zmieszać z odrobiną zimnej wody i dodać do kapusty. Dokładnie zamieszać i zagotować.
Kapustę podawać na gorąco.

No comments:

Post a Comment