Saturday, October 16, 2010

ŻABKI

Żabelkowe przysmaki :)



Muffiny - żabki z dżemem truskawkowym. Przepis podstawowy z blogu Arabeska.

Na 12 muffinek:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek roztopionego masła
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • pół słoiczka dżemu truskawkowego
W misce połączyć mąkę,cukier proszek do pieczenia, sól. W drugim ubić jajka, następnie dodać do nich roztopione masło, mleko i aromat. Połączyć z suchymi składnikami. Formę do muffinek wyłożyć papilotami. Nakładać po jednej łyżce ciasta, następnie łyżeczkę dżemu i znów łyżka ciasta (tak, żeby przykryć dżem) Piec w 200st przez ok 20min.

Składniki na lukier:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 5-6 łyżek gorącej wody lub soku z cytryny
  • zielony barwnik spożywczy

+ białe draże, kakao

Cukier zmiksować z wodą/cukrem. Jeśli lukier będzie zbyt płynny dodać cukru, jeśli zbyt suchy - wody/soku.
Całkowicie ostudzone muffiny polukrować, a na wierzchu ułożyć draże. Odrobinkę kakao wymieszać z kropelką wody, tak żeby powstała gęsta "pasta" i wykałaczką zrobić kropeczki na drażach.





Marcepanowa żaba

No comments:

Post a Comment