Sunday, October 17, 2010

MORELOWE KRĄŻKI

 

Składniki na ok. 50 sztuk:
  • 400g mąki
  • 120g cukru
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 1 kieliszek rumu (2cl)
  • 250g masła
  • cukier puder
  • 250g dżemu morelowego

Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie, dodać cukier, sól, skórkę z cytryny, cukier waniliowy, żółtko, rum, masło. Posiekać i zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić 2godz. w lodówce.
Ciasto rozwałkowywać partiami na grubość ok 3mm. Wycinać krążki i pierścienie o tej samej średnicy (ok. 5cm) Piec w temperaturze 180st przez ok. 10-15min. Ostudzić. Następnie pierścienie obsypać cukrem pudrem.
W rondelku rozgrzać dżem i wymieszać go na gładką masę. Krążki posmarować dżemem i nakładać na nie pierścienie. Do każdego pierścienia nałożyć jeszcze trochę dżemu. Ciastka muszą dobrze wyschnąć.
Można też wycinać inne kształty.



No comments:

Post a Comment