Składniki na blachę 20x30cm:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej razowej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100g masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- szklanka orzechów włoskich
Masa jabłkowa:
- 2,5 kg jabłek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2/3 szklanki rodzynek (jeśli są twarde, namoczyć w gorącej wodzie)
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
Do posypania:
- 1/4 szklanki cukru pudru z brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto: Mąkę wymieszać na stolnicy z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodać pokrojone masło, brązowy cukier, jajko, miód. Posiekać nożem i szybko zagnieść. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 1godz.
Formę o wymiarach 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na placki zbliżone do wymiarów formy. Jeden z nich przełożyć do blachy. Ewentualne wybrakowania wylepić ciastem. Wielokrotnie podziurkować
widelcem i rozsypać na nim posiekane orzechy włoskie. Piec w temp. 190st 15minut na lekko złoty kolor i do momentu aż ciasto z wierchu będzie lekko chrupiące. Wyjąć z piekarnika.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do dużej miski i delikatnie połączyć z sokiem z cytryny, przyprawami, rodzynkami, miodem i cukrem. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Drugą połowę ciasta rozwałkować na wielkość formy i położyć na masę jabłkową. W kilku miejscach ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180st przez 30minut, następnie przykryć folią aluminiową (żeby się za bardzo nie przyrumieniło) i piec jeszcze 15minut.
Najlepiej smakuje oczywiście na ciepło. Podana z lodami śmietankowymi, posypana (lody też) mieszanką brązowego cukru i cynamonu oraz posypana podprażonymi na patelni orzechami włoskimi.
No comments:
Post a Comment