Thursday, October 14, 2010

KRUCHE BABECZKI Z PASTĄ Z TUŃCZYKA

Przepis na około 50 babeczek. I przy okazji na pyszną pastę z tuńczyka - idealną do kanapek!





Kruche ciasto na babeczki:

  • 40dag mąki
  • 20dag masła
  • 3 żółtka
  • płaska łyżeczka soli
  • trochę zimnej wody

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, dolewając tyle wody, ile potrzeba, by składniki dobrze się połączyły, czyli naprawdę malutko.

MÓJ SPOSÓB na kruche ciasto: Moje lenistwo bywa bardzo inspirujące - jakiś czas temu wymyśliłam, żeby przed ostatecznym ugniataniem kruchego ciasta, wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Nigdy nie lubiłam tego całego wstępnego siekania masła z żółtkami, mąką. A w ten sposób nie dość, że łatwiej, to do tego dokładniej. Miksuję do konsystencji kruszonki, wykładam na stolnicę i ugniatam kilka minut.

Malutkie foremki do babeczek posmarować masłem (pędzelkiem) i dokładnie wylepić ciastem, odcinając wystające brzegi. Spód kilkakrotnie nakłuć widelcem. Piec ok 20min w temp. 200st, aż zrobią się złociste.


Pasta z tuńczyka:

  • 3 puszki tuńczyka w oleju
  • cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Cebulę pokroić (nie musi być drobno ani dokładnie, po prostu ma być rozdrobniona) i razem z tuńczykiem zmiksować na "papkę". Dodać majonez, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.


Ponadto:

  • ok 50 zielonych oliwek bez pestek
  • świeży koperek


Masę z tuńczyka przełożyć do szprycy i napełnić babeczki. Na wierzchu każdej ułożyć plasterki oliwek i koperek.

___________________________________________________________________

Pasta z tuńczyka doskonale nadaje się do kanapek. Można ją kilka dni przechowywać w lodówce.

Babeczki można po upieczeniu zamrozić.


1 comment: