Składniki na 24 muffiny:
- 200g masła
- 1/4 szklanki miodu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki otrębów pszennych
- 1 jajo
- 4 średnie jabłka, obrane i starte na średnich oczkach
- po garści suszonej żurawiny i posiekanych orzechów włoskich (lub innych bakalii według gustu)
- 2 garści płatków migdałowych
Masło utrzeć z cukrem, miodem, jajkiem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, otręby, jabłka i bakalie. Delikatnie i krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Nałożyć do formy wyłożonej papilotkami. Obsypać płatkami migdałowymi. Piec ok.30 minut w 200st.
No comments:
Post a Comment