Sunday, October 17, 2010

JESIENNE MUFFINY Z OTRĘBAMI, ŻURAWINĄ I ORZECHAMI

Pyszne i zdrowe muffiny, które zawierają wszystko, co kojarzy się z jesienią. Mój ogród jest teraz zasypany orzechami, a nasza jabłoń ma najpyszniejsze jabłka pod słońcem! I jak tu tego nie wykorzystać? :) Do tego miód, żurawina, otręby...Samo zdrowie!!




Składniki na 24 muffiny:
  • 200g masła
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki otrębów pszennych
  • 1 jajo
  • 4 średnie jabłka, obrane i starte na średnich oczkach
  • po garści suszonej żurawiny i posiekanych orzechów włoskich (lub innych bakalii według gustu)
  • 2 garści płatków migdałowych

Masło utrzeć z cukrem, miodem, jajkiem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, otręby, jabłka i bakalie. Delikatnie i krótko wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Nałożyć do formy wyłożonej papilotkami. Obsypać płatkami migdałowymi. Piec ok.30 minut w 200st.





No comments:

Post a Comment