Tuesday, April 24, 2012

KAWOWE MUFFINY Z CHAŁWĄ


Składniki na 20 muffinek:
  • 100g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 kawałków chałwy waniliowej
  • ziarenka kawy rozpuszczalnej
  1. Tradycyjnie, jak to przy muffinach - łączymy osobno mokre i osobno suche składniki.
  2. Roztopione i przestudzone masło, mleko, przestudzoną kawę, cukier, cukier waniliowy oraz jajo.
  3. A w dużej misce: mąkę, sól, proszek do pieczenia.
  4. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do połączenia składników.
  5. Foremki do muffinek (u mnie silikonowe) napełniamy do połowy ciastem, następnie układamy kostkę chałwy i przykrywamy drugą połową ciasta.
  6. Muffinki posypujmy dekoracyjnie ziarenkami kawy rozpuszczalnej.
  7. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 st. C




Źródło: Fabryka Smaku

No comments:

Post a Comment