Thursday, March 22, 2012

KREM MARCHEWKOWO - IMBROWY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM

Składniki:
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1200 g marchewki, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki świeżo utartego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy*
  • 2 łyżeczki curry*
  • 2,5 litra bulionu
  • 450 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji
  • *można zastąpić jakąś mieszanką indyjskich przypraw

  1. W woku (lub gigantycznej patelni:) zeszklić drobno posiekaną cebulę. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek i utarty imbir.
  2. Następnie dodajemy posiekaną marchew oraz przyprawy (curry, kurkumę) i kilka minut smażymy, mieszając.
  3. Zalewamy całość bulionem i na małym ogniu, gotujemy pod przykryciem, przez 30 minut.
  4. Po tym czasie miksujemy wszystko blenderem na gładki krem (można dodatkowo przetrzeć przez sitko, ale ja tego nie robiłam, bo lubię geste, zawiesiste kremy)
  5. Dodajemy mleczko kokosowe, sok z cytryny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i zagotowujemy raz jeszcze.
  6. Podajemy udekorowane świeżą natką.

Źródło: Lepszy Smak

No comments:

Post a Comment