
- 1,5 szklanki maki razowej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- lekko rozbełtane jajko
- łyżeczka soli
- ok pół szklanki cieplej wody
- łyżka oliwy
Mąkę przesiewamy na stolnice, do wgłębienia wlewamy jajko, oliwę, wsypujemy sól i dolewamy tyle wody, ile potrzeba, by zagnieść mięciutkie ciasto.
Ugniatamy chwilkę.
Odrywamy mniejsze części i wałkujemy dość cienko. Wykrawamy duże koła, nakładamy porcję farszu i sklejamy pierogi.
Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem odrobiny oliwy i gotujemy ok. 1 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.
Składniki farszu:
- ok. 500g oczyszczonych, umytych kurek
- 1 średnia cebula, posiekana
- 100ml śmietanki
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, słodka papryka
- 2-3 oscypki, utarte na tarce
- 2-3 łyżki masła
No comments:
Post a Comment