Monday, August 8, 2011

PIEROGI RAZOWE Z KURKAMI I OSCYPKIEM

Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki maki razowej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • lekko rozbełtane jajko
  • łyżeczka soli
  • ok pół szklanki cieplej wody
  • łyżka oliwy

Mąkę przesiewamy na stolnice, do wgłębienia wlewamy jajko, oliwę, wsypujemy sól i dolewamy tyle wody, ile potrzeba, by zagnieść mięciutkie ciasto.
Ugniatamy chwilkę.
Odrywamy mniejsze części i wałkujemy dość cienko. Wykrawamy duże koła, nakładamy porcję farszu i sklejamy pierogi.
Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem odrobiny oliwy i gotujemy ok. 1 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.

Składniki farszu:
  • ok. 500g oczyszczonych, umytych kurek
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 100ml śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 2-3 oscypki, utarte na tarce
  • 2-3 łyżki masła
Cebulę zeszklić na maśle. Kurki siekamy dość drobno, dodajemy do cebulki. Puszczą dość sporo wody, dusimy je więc do momentu, aż odparuje. Następnie dodajemy śmietankę, wymieszaną z łyżką mąki, mieszamy aż masa zgęstnieje i przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy też pietruszkę. Przestudzić i na koniec wmieszać utarte oscypki.

No comments:

Post a Comment