
Składniki na 5-6 porcji:
- 750g pomidorków koktailowych pokrojonych na połówki lub ćwiartki
- 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
- 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 250g twardego sałatkowego sera typu greckiego, pokrojonego w kostkę
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiaknej świeżej bazylii
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- skórka otarta z 1 cytryny
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 500g makaronu penne
- 100g czarnych oliwek bez pestek
W dużej salaterce połączyć pomidorki, cebulę, czosnek, ser, oliwki, oliwę, skórkę z cytryny, bazylię i miętę. Doprawić solą i pieprzem i odstawić na 15 minut.
Makaron ugotować al dente. Odcedzić, zahartować zimną wodą i wymieszać z odrobiną oliwy.
Dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.
Podawać udekorowane listkami bazylii.
No comments:
Post a Comment