Monday, July 25, 2011

ROLADKI Z KURCZAKA Z GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki:
  • 4 małe piersi kurczaka
  • 1/2 gruszki pokrojonej w grube paski
  • 4 grube paski sera pleśniowego rokpol
  • suszony rozmaryn
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • mąka
  • oliwa
  • żurawina i podprażone orzechy włoskie do posypania przed podaniem
Piersi kurczaka rozbijamy przez folię, dość cienko, ale uważając, by się nie porwały.
Rozbite mięso oprószyć solą i pieprzem i na każdym kawałku ułożyć paski sera i gruszki, posypać rozmarynem. Mięso zwinąć w ciasne roladki i obtoczyć w mące.
Roladki obsmażyć na rozgrzanej oliwie, ze wszystkich stron, na złoty kolor, a następnie przełożyć do brytfanki i piec w piekarniku rozgrzanym do temp.200 st. C przez ok. 20 minut.
Przed podaniem pokroić w plasterki.

Podawać z konfiturą z żurawiny, prażonymi orzechami i pieczonymi łódeczkami z ziemniaków.
















No comments:

Post a Comment