Saturday, June 25, 2011

KURCZAK W SOSIE MIGDAŁOWYM i RYŻ BASMATI Z KMINKIEM


Kurczak w sosie migdałowym


Składniki na 4 porcje:
  • 100 g migdałów (obranych lub w płatkach)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kminku
  • kilka goździków
  • kardamon
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 liście laurowe
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 4 małe piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 150ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka karadamonu
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • sól
  • 1 łyżeczka garam masala (mieszanka przypraw)
Migdały zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie zmiksować na puree.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią czosnek, kurkumę, kmin, zmielone goździki i liście laurowe. Przesmazyć 2-3 minuty, aż zacznie skwierczeć. Dodać cebulę i smażyć kolejne kilka minut.
Dodać kawałki kurczaka i obsmażyć, aby mięso się scięło. Nastepnie wyłożyć na mięso puree z migdałów.
Gotować na malym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodać śmietankę, mielony kardamon, garam masalę oraz cukier i sól do smaku. Podgrzać i gotować na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty.
Podawać posypane np.prażonymi zmielonymi migdalami i wiórkami kokosowymi oraz z ryzem basmati.





Ryż basmati z kminkiem


Składniki na 4 porcje:
  • 200 g ryżu basmati
  • 2 łyżki nasion kminku
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy

Nasiona kminku podprażyć na suchej patelni, uważając by się nie przypalił.
W garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem oliwy. Dodać ryż, cynamon i kminek. Gotować ok 13 minut. Odcedzić.




2 comments:

  1. Zaintrygował mnie ten ryż z kminkiem. Ciekawa propozycja.

    ReplyDelete
  2. Bardzo fajne połączenie - miękki ryż i lekko pochrupujące nasionka kminku. Polecam :) W ogóle sam ryż basmati jakoś bardziej przypadł mi do gustu niż zwykły długoziarnisty.

    ReplyDelete