
Kurczak w sosie migdałowym
Składniki na 4 porcje:
- 100 g migdałów (obranych lub w płatkach)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka kminku
- kilka goździków
- kardamon
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 liście laurowe
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 4 małe piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 150ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka karadamonu
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- sól
- 1 łyżeczka garam masala (mieszanka przypraw)
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią czosnek, kurkumę, kmin, zmielone goździki i liście laurowe. Przesmazyć 2-3 minuty, aż zacznie skwierczeć. Dodać cebulę i smażyć kolejne kilka minut.
Dodać kawałki kurczaka i obsmażyć, aby mięso się scięło. Nastepnie wyłożyć na mięso puree z migdałów.
Gotować na malym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodać śmietankę, mielony kardamon, garam masalę oraz cukier i sól do smaku. Podgrzać i gotować na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty.
Podawać posypane np.prażonymi zmielonymi migdalami i wiórkami kokosowymi oraz z ryzem basmati.

Ryż basmati z kminkiem
Składniki na 4 porcje:
- 200 g ryżu basmati
- 2 łyżki nasion kminku
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
Nasiona kminku podprażyć na suchej patelni, uważając by się nie przypalił.
W garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem oliwy. Dodać ryż, cynamon i kminek. Gotować ok 13 minut. Odcedzić.

Zaintrygował mnie ten ryż z kminkiem. Ciekawa propozycja.
ReplyDeleteBardzo fajne połączenie - miękki ryż i lekko pochrupujące nasionka kminku. Polecam :) W ogóle sam ryż basmati jakoś bardziej przypadł mi do gustu niż zwykły długoziarnisty.
ReplyDelete