Wednesday, April 6, 2011

SZARLOTKA Z CYNAMONOWĄ PIANKĄ

Puszysty biszkopt, warstwa orzeźwiającego musu jabłkowego, a wszystko to pod mięciutką pianką z bitej śmietany z dodatkiem cynamonu...

Składniki na biszkopt:
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50g mąki pszennej
  • 20g mąki ziemniaczanej

Białka ubic na sztywna pianę. Pod koniec dodać polowe cukru. Pozostały cukier ubić na pianę z żółtkami.
Delikatnie wmieszać białka do masy z żółtek. Na koniec dodać przesiane mąki. Wszystko delikatnie połączyć mikserem na najwolniejszych obrotach.
Masę przelać do tortownicy (23cm), wyłożonej papierem do pieczenia (tylko na dnie).
Piec ok 25 minut w temperaturze 170st. C.
Po upieczeniu formekę z biszkoptem upuścić na podłogę z wysokości ok. 60cm (zapobiega to opadnięciu ciasta biszkoptowego). Nastepnie całkowicie wystudzić.

Składniki na mus jabłkowy:
  • 1kg kwaśnych jabłek
  • 1/4 szklanki wody
  • odrobina cukru (według uznania)
  • 20g żelatyny

Jabłka umyć, obrać, usunąc gniazda i pokroić na kawałki. Włożyć do ganka, zalać wodą i dodać cukier. Zagotować, a następnie na małym ogniu i pod przykryciem gotować do miękkości.
Ugotowane jabłka zmiksować na mus. Na koniec dodać żelatynę, rozpuszczoną wcześniej w 1/3 szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Kiedy masa będzie już częściowo stęgnięta wyłożyć ją na biszkopt. Nie mozna tego zrobić za wcześnie, żeby biszkopt nie nasiąkł sokiem.

Składniki na cynamonową piankę:
  • 500g śmietany kremówki (najlepiej Łowicz, w żółtym pudełku)
  • 15g żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1łyżeczka cynamonu

+ czekolada do dekoracji

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier i cynamon. Na sam koniec wlać żelatynę i szybko dokładnie zmiksować.
Wyłożyć śmietanę na mus jabłkowy i schłodzić w lodówce do całkowitego stęgnięcia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować ciasto w esy - floresy :)

Przepis: Moje Wypieki


2 comments:

  1. Przepiękna! Nigdy takiej nie jadłam:)

    ReplyDelete
  2. Szarlotka to jest coś co po prostu uwielbiam :) Fajne jej połączenie z herbata widziałem na blogu klubu miłosników dobrej herbaty dilmah :) ciekawie połączyli smaki :)

    ReplyDelete