Zaczęłam więc przygotowania do jutrzejszego pikniku. Szykuję małe przekąski, które nie psują się szybko na słońcu i w wysokiej temperaturze (a bardzo na to jutro liczymy!!:) Na początek coś z mojej ulubionej kuchni greckiej - mała przekąska do piwa. Chrupiące sezamowe krakersy z wyrwźnym aromatem cytryny i tymianku. Można je podawać solo lub w towarzystwie dipów, ale również jako dodatek do zupy.

Składniki na ok.60 sztuk:
- 300g mąki pszennej
- 6 łyżek ziarna sezamu
- skórka otarta z 2 cytryn
- 2 łyżki suszonego tymianku, roztartego (lub 3 łyżki świeżego)
- 1 łyżeczk soli
- świeżo mielony pieprz
- 100g masła
- ok.1/4 szklanki zimnej wody
- 1 białko
W misce poąłczyć mąkę, 4 łyzki sezamu, skorkę z cytryny, tymianek, masło, sól i pieprz. Miksować, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie powoli dolewać wodę, aż utworzy się bardziej zwarte ciasto. Przełożyć na stolnicę i zagnieść.
Ciasto dzielić na części i rozwałkowywać na cienki placek. Wykrawać krążki o srednicy ok. 5,5cm.
Układać na blasze do pieczenia.
Krakersy posmarować rozmąconym białkiem, obsypać resztą sezamu.
Piec w temp.180st C. przez 20-25 minut, na lekko złocisty kolor.
Wystudzić na kratce. Przechowywać w zamkniętym pojemniczku.
Przepis pochodzi z ksiązki "Smaki Świata. Grecja", którą przy okazji bardzo polecam :)
No comments:
Post a Comment