Wednesday, April 27, 2011

GRECKIE KRAKERSY SEZAMOWE

Weekend majowy właściwie można uznać za (nieoficjalnie) rozpoczęty. Jeśli dziś pracujecie, to na pewno i tak myślami jesteście już na łączce, plaży lub przy grillu. I ja również! :))
Zaczęłam więc przygotowania do jutrzejszego pikniku. Szykuję małe przekąski, które nie psują się szybko na słońcu i w wysokiej temperaturze (a bardzo na to jutro liczymy!!:) Na początek coś z mojej ulubionej kuchni greckiej - mała przekąska do piwa. Chrupiące sezamowe krakersy z wyrwźnym aromatem cytryny i tymianku. Można je podawać solo lub w towarzystwie dipów, ale również jako dodatek do zupy.



Składniki na ok.60 sztuk:
  • 300g mąki pszennej
  • 6 łyżek ziarna sezamu
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 2 łyżki suszonego tymianku, roztartego (lub 3 łyżki świeżego)
  • 1 łyżeczk soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 100g masła
  • ok.1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 białko

W misce poąłczyć mąkę, 4 łyzki sezamu, skorkę z cytryny, tymianek, masło, sól i pieprz. Miksować, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie powoli dolewać wodę, aż utworzy się bardziej zwarte ciasto. Przełożyć na stolnicę i zagnieść.

Ciasto dzielić na części i rozwałkowywać na cienki placek. Wykrawać krążki o srednicy ok. 5,5cm.
Układać na blasze do pieczenia.

Krakersy posmarować rozmąconym białkiem, obsypać resztą sezamu.

Piec w temp.180st C. przez 20-25 minut, na lekko złocisty kolor.
Wystudzić na kratce. Przechowywać w zamkniętym pojemniczku.

Przepis pochodzi z ksiązki "Smaki Świata. Grecja", którą przy okazji bardzo polecam :)

No comments:

Post a Comment